Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τριπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί τα άστρα του Σύμπαντος!

Ο συνολικός αριθμός των άστρων σε ολόκληρο το Σύμπαν είναι περίπου 300 εξάκις εκατομμύρια (το 3 ακολουθούμενο από 23 μηδενικά).. τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι, δείχνει μια νέα, ακριβέστερη εκτίμηση. 

Οι προηγούμενες απογραφές του Σύμπαντος έκαναν το λάθος να θεωρούν ότι όλοι οι γαλαξίες του Σύμπαντος έχουν την ίδια σύσταση με τον δικό μας Γαλαξία και περιέχουν τον ίδιο αριθμό άστρων, εξηγούν Αμερικανοί αστρονόμοι στο περιοδικό Nature. 
Στην πραγματικότητα, δείχνει η νέα μελέτη, πολλοί γαλαξίες περιέχουν περισσότερους κόκκινους νάνους, μια κατηγορία μικρών και σχετικά ψυχρών άστρων. 
Επανακαταμέτρηση 
Πολλές κοσμολογικές έρευνες βασίζονται σε παρατηρήσεις που αφορούν τον δικό μας Μίλκι Ουέι και επεκτείνονται ώστε να καλύψουν θεωρητικά όλο το Σύμπαν. 
Όμως το ένα τρίτο των γαλαξιών έχει ελλειπτικό σχήμα, και όχι σπειροειδές όπως ο δικός μας Γαλαξίας. 
Ο Πίτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου Γέιλ και ο Τσάρλι Κόνροϊ του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη για να εξετάσουν οκτώ μακρινούς ελλειπτικούς γαλαξίες. Οι φασματικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι γαλαξίες αυτού του είδους έχουν περισσότερους από το αναμενόμενο κόκκινους νάνους. 
«Είδαμε 10 έως 20 φορές περισσότερα άστρα από ό,τι περιμέναμε» αναφέρει ο Βαν Ντόκουμ. 
Αυτό σημαίνει ότι οι ελλειπτικοί γαλαξίες, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου, περιέχουν από ένα τρισεκατομμύριο έως δέκα τρισεκατομμύρια άστρα, και όχι 100 δισεκατομμύρια όπως οι σπειροειδείς γαλαξίες. 
Δεδομένου ότι το Σύμπαν πιστεύεται ότι περιέχει 100 δισ. έως ένα τρισ. γαλαξίες, ο συνολικός αριθμός άστρων εκτοξεύεται στο 3x1023. 
Κατά σύμπτωση, σχολίασε ο Δρ Κόνροϊ, περίπου τόσα εκτιμάται ότι είναι όλα τα κύτταρα όλων των ανθρώπων μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: