Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS - 1.400 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά!

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και αργότερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μίας από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, κύριος τρόπος μετάδοσης της οποίας είναι η σεξουαλική επαφή.

Παρά την προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτο στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στην Υποσαχάρεια Αφρική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην επίσημη ιστοσελίδα τους, κάθε λεπτό της ημέρας, ένα παιδί ηλικίας κάτω των 15 χρονών μολύνεται από τον ιό HIV, που σκοτώνει κάθε μέρα 1.400 παιδιά και κοστίζει τη ζωή σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.
Εκατομμύρια παιδιά με HIV/AIDS πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία και παιδιατρικοί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων, που να μην κοστίζουν ακριβά.
Παιδιά ενός κατώτερου θεού...
Τα 9 μάλιστα από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Στη Δύση, η μετάδοση της ασθένειας από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί αποτελεσματικά, ενώ η αντιρετροϊκή θεραπεία προσφέρει σε ένα παιδί που έχει γεννηθεί με HIV μία ευκαιρία να φτάσει στην ενηλικίωση.
Στις πλούσιες χώρες η μετάδοση του HIV/AIDS έχει τεθεί υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό: η πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί είναι επιτυχής, ενώ τα μωρά και τα παιδιά έχουν πρόσβαση στα διαγνωστικά εργαλεία και στην αντιρετροϊκή θεραπεία.
Ωστόσο, το 88% από τα 2,2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν με HIV/AIDS μεγαλώνουν στην Αφρική και η μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόσβαση σε αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένα να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στη θεραπεία.
Διάγνωση και περίθαλψη
Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διάγνωση και η περίθαλψη παιδιών με HIV/AIDS είναι πολύ πιο δύσκολες και δαπανηρές σε σχέση με τους ενήλικες.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του HIV/AIDS στα παιδιά ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι καταστροφικές.
Ωστόσο, στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η έλλειψη της θεραπευτικής εμπειρίας και οι δυσκολίες χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων στα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα, να λαμβάνει θεραπεία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που την έχουν ανάγκη.
Τα μισά παιδιά απ' όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: