Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σαν σήμερα 8 Δεκέμβρη, πριν 30 χρόνια δολοφονήθηκε ο Τζον Λένον

Τριάντα χρόνια πριν,στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπμαν, έξω από το κτίριο Ντακότα στο Μανχάταν,όπου περνούσε επιστρέφοντας από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του...
Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς. Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στη δισκογραφία. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a chance. 


Ο Λένον εξακολουθεί να «ζει» από τη μουσική κληρονομιά του που συνεχίζει να συγκινεί. Σε µια εποχή που τα είδωλα έχουν τελειώσει, ο Λένον «µιλάει» ακόµη στο κοινό του. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου μουσικού από το Λίβερπουλ, που μέσα από τα τραγούδια του μίλησε για την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: