Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί των ταραχών στην Αίγυπτο!


Κάιρο, Αίγυπτος.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών και τον απολογισμό διεθνών πρακτορείων.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στον απόηχο αυτών της Τυνησίας, η χώρα εξακολουθεί να κινείται στο ρυθμό τους παρά την προσπάθεια του Χόσνι Μπουμπάρακ να μεταβάλλει το κλίμα διορίζοντας νέα κυβέρνηση και, για πρώτη φορά, και αντιπρόεδρο. Ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής πίεση για ακόμα περισσότερες αλλαγές συνεχίζεται.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 102 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, στην πραγματικότητα ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, με δεδομένη δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

Το Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια επιτυχημένης απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από φυλακή στο Κάιρο.

Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής. Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός.

Οι τραυματίες σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 2.000 αναφέρουν πηγές από νοσοκομεία.

Κατά των αλλαγών ο Ελ Μπαραντέι


Δεν ωφελεί σε τίποτα ο διορισμός αντιπροέδρου επιμένει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δήλωσε στο Al Jazeera έτοιμος να αναλάβει την εξουσία μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Ο πρώην επικεφαλής της IAEA επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει τον λαό», που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.

«Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων», είπε σχετικά με τις κυβερνητικές αλλαγές, «όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: 'Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει'».

Κάλεσε δε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο αλλά και στη σύνταξη νέου Συντάγματος για τη χώρα.

Μαζικές αποδράσεις κρατουμένων

Περισσότεροι από 1000 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακές σε όλη τη χώρα εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό χάος στη χώρα.

Σύμφωνα με τις Αρχές ασφάλειας, χιλιάδες κρατούμενοι απέδρασαν μετά από εξέγερση από φυλακή βόρεια στο Κάιρο, στο Φαγιούμ, στα δυτικά της πρωτεύουσας και σε άλλες δύο περιοχές. Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια της απόδρασης

Ανάμεσα σε όσους απέδρασαν ήταν ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και ποινικοί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μαρτυρίες από αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.

In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: