Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

''Εφυγε'' ο Λέσλι Νίελσεν

Ποιος, ο Λέσλι; Αποκλείεται! Ακόµα και ο θάνατός του, χθες σε ηλικία 84 ετών, στην αρχή ακούστηκε σαν ανέκδοτο.
Η αλήθεια µία: Ο Λέσλι Ουίλιαµς Νίλσεν έφυγε. Ο ανεκδιήγητος Φρανκ Ντρέµπιν του «Naked gun» (Τρελές σφαίρες) έµεινε. Για πάντα!

Φρανκ Ντρέµπιν. Ο δεύτερος στην ιστορία της παγκόσµιας κωµωδίαςπιο αφασικός και γκαφατζής µπάτσος όλων των εποχών. Με πρώτο – χρονολογικά – τον Ζορζ Κλουζό του Πίτερ Σέλερς και του «Ροζ Πάνθηρα». Λέσλι Νίλσεν, ένας βαρύς και δυσκίνητος, εκ πρώτης όψεως, Καναδός που του‘ρθε να γίνει ηθοποιός για να αποφύγει τη σφαλιάρα του πατέρα του από µια βλακεία που έκανε και έτσι άρχισε να υποδύεται τον χαζό. Στην πατρίδα του περισσότερο γνωστός ως ο αδελφός του Έρικ Νίλσεν που για ένα φεγγάρι υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Στην πραγµατικότητα έγινα ηθοποιός επειδή είµαιτεµπέλης εκ γενετής. Ξέρεις πόσο δύσκολο πράγµα είναι να µην κάνεις τίποτα; Ανυπόφορο»! Οµως στην αρχή δοκιµάζει τις αντοχές του στη Βασιλική Καναδική Αεροπορία. Κάτι σαν πυροβολητής.Λάθος. Έπειτα σπουδάζει υποκριτική. Έτσι, στη χάση και τη φέξη. Στη συνέχεια µετακοµίζει στο Χόλιγουντ και λαµβάνει την αµερικανική υπηκοότητα. Οι πόρτες του κινηµατογράφου κλειστές. ∆εν έκανε. Μα είναι σαν ξυλάγγουρο. Έλεγαν. Της τηλεόρασης ανοικτές. Μακροσκελής ο κατάλογος τηλεοπτικών σειρών και τηλεταινιών. Ανάµεσά τους «Κότζακ» µε Τέλη Σαββάλας και «Bonanza». Πλήθος. Επέζησε να µασουλάει στραγάλια.

Κάπου εκεί τον επιλέγουν για δευτερότριτους ρόλους σε ταινίες «σοβαρές». Φανταστείτε ότι ο µακαρίτης Στάνλεϊ Κιούµπρικ τον σκέφτηκε για τον ρόλο του Τζακ Τόρανς στη «Λάµψη». Ευτυχώς η σκέψη έµεινε σκέψη και ρόλος κατέληξε στον Τζακ Νίκολσον. Ευτυχώς και για τον Λέσλι Νίλσεν, γιατί την ίδια χρονιά, κάπου το 1979,δύο τυπάρες της «παρανοϊκής κωµωδίας», ο Ντέιβιντ Ζούκερ και ο Τζιµ Εϊµπραχαµς, τον επιλέγουν στο καστ ενός θρυλικού ζουρλοµανδύα µε τον τίτλο «Μια απίθανη πτήση» (Airplane). Όπου ξαφνικά εν πτήσει το πλήρωµα αρρωσταίνει και το αεροσκάφος κινδυνεύει. Μοναδικός σωτήρας ένας πρώην πιλότος που πάσχει από φοβία. Η ταινία σκίζει στα ταµεία και το σοβαρό παρουσιαστικό του ασπροµάλλη - ξυλάγγουρου Λέσλι Νίλσεν ό,τι πρέπει για έναν γκαφατζή µοναδικό.

Αυτό ήταν. Από εκεί αρχίζει ένα σερί µε παρωδίες ταινιών καταστροφής, τρόµου και αστυνοµικών περιπετειών.

Μ’ ένα διάλειµµα το 1987 όπου εµφανίζεται στην ταινία του Μάρτιν Ριτ «Σε αντίστροφη µέτρηση» (Nuts), παρέα µε Μπάρµπρα Στρέιζαντ και Ρίτσαρντ Ντρέιφους. Γιατί το στυλ του Νίλσεν ταιριάζει κοστουµάκι µε τον αρχιµπάτσο Φρανκ Ντρέµπιν και τις «Τρελές σφαίρες» (Naked gun).

Οι πρώτες και οι καλύτερες το1988. Ακολουθούµενες από δύο ακόµα συνέχειες, τις «Τρελές σφαίρες 2 1/2» και «33 1/3». Από κοντά και ο Μελ Μπρουκς.Συνοµήλικος του Νίλσεν. Αλλος µεγάλος της αµερικανικής κωµωδίας αυτός. Ο σκηνοθέτης πίσω από τον «Φρανκενστάιν τζούνιορ» (Young Frankenstein) µε Τζιν Γουάιλντερ. Ρεσιτάλ γέλιου να µη σου µένει άντερο. Ο Μελ λοιπόν επιλέγει τον Νίλσεν ως Κόµη Ντρακούλ στη θρυλική παρωδία «∆ράκουλας νεκρός και µ’ αρέσει» (Dracula: Dead and loving it). Ενα το µοναδικό πλεονέκτηµα του Νίλσεν. Οπως και κάθε µεγάλου κωµικού. Ο χαζός να πιστεύει ακράδαντα ότι είναι σοβαρός. «Οπως ο πολιτικός», έλεγε. Η σοβαρότητα της χαζοµάρας, το εισιτήριο της επιτυχίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: